Головна Новини Ринок України В Україні нелегально виробляють генномодифіковані культури – USDA

В Україні нелегально виробляють генномодифіковані культури – USDA

В Україні, попри заборону комерційного виробництва генномодифікованих сільськогосподарських культур, існує ГМ рослинництво.

Про це йдеться у річному звіті “Біотехнології та інші нові технології виробництва” Міністерства сільського господарства США (USDA) щодо України, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroTimes.

У звіті констатують, що чинне законодавство України щодо біобезпеки забороняє вирощування незареєстрованих сільськогосподарських культур в Україні та вимагає реєстрації будь-якого вмісту ГМ у продуктах, що імпортуються в Україну. Втім, уряд України ще не розробив нормативно-правову базу, що встановлює процедури для затвердження та реєстрації вмісту ГМ. Тому на даний час в країні жодна генномодифікована продукція не може бути законно культивована в країні або імпортована в Україну.

Однак, згідно зі звітом, при експортуванні позитивні результати ГМ-тестів для кукурудзи, ріпаку та сої свідчать про те, що в Україні існує рослинництво з генетично модифікованою продукцією. В USDA кажуть, опираючись на промислові чутки, що в Україні виробляється 50-65% сої, 10-12% ріпаку і менше ніж 1% кукурудзи, вироблених на експорт, мають позитивні ГМ-тести.

У 2018 році звіт румунської неурядової організації підтвердив наявність насаджень ГМ-сої в Україні в Полтавській, Хмельницькій, Київській, Кіровоградській, Житомирській та Вінницькій областях.

“За останні кілька років, як вважають, частка виробництва ГМ- сої залишається стабільною. Однак важко точно оцінити обсяг виробництва ГМ-культур в Україні”, – зазначається у звіті міністерства.

Вважається, що незаконне виробництво ГМ- кукурудзи мінімальне, насамперед через обмежений доступ до контрабандного насіння, що потребує щорічного оновлення. У звіті також зазначають, що мінімальна зацікавленність у вирощуванні ГМ-кукурудзи може бути пов`язана і з суттєвим покращенням показників традиційних сортів та гібридів.

Перегляди: 0