Головна Новини Ринок України Тваринники просять уряд щось робити з цінами на кукурудзу

Тваринники просять уряд щось робити з цінами на кукурудзу

Асоціації “Союз птахівників України”, “Cвинарі України” та “Союз кормовиробників України” від імені промислових підприємств-виробників м’яса звернулись з проханням до Кабінету міністрів і РНБО вдатися до заходів державного регулювання для уникнення дефіциту кукурудзи на внутрішньому ринку та для стримання цін на комбікорми і загалом продукцію тваринництва.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інсайдерську інформацію AgroPolit.

“Протягом останніх двох місяців спостерігається галопуюче здороження зерна, в тому числі фуражного, яке використовується у виготовленні комбікормів. Відповідно вартість готового комбікорму нині зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року на 40-45%. Зростання вартості комбікормів, які в структурі собівартості продукції тваринництва у середньому займають 65-70%, призвело до відповідного росту витрат на виробництво продукції. З жовтня 2020 року виробництво м’яса птиці, свинини та харчових яєць є збитковим, рентабельність м’яса птиці становить -12%, яєць -17%, а свинини -3%”, – йдеться у зверненні асоціацій.

Зазначається, що наслідком здорожчання кормів вже стало позапланове скорочення поголів’я птиці протягом жовтня-листопада на 10% і прогнозується подальше зниження поголів’я птиці та свиней на початку нового року. Для птахівництва таке зниження утримання птиці відбувається вперше за останні сім років, коли були об’єктивні причини для його скорочення.

Підкреслюється, що такий розвиток подій призведе до катастрофічних наслідків для всіх галузей тваринництва з усіма негативними соціальними наслідками. Відновити втрачені позиції в тваринництві, Україна зможе не раніше ніж за 1,5-2 роки за умови сприятливих економічних умов, а на відновлення експортних показників знадобиться ще більше часу.

Асоціації тваринників просять запровадити заходи державного регулювання для забезпечення галузей тваринництва фуражними культурами у 2020/2021 маркетинговому році в необхідних обсягах (6 млн. тонн), в тому числі закупівлю необхідних обсягів кукурудзи АТ “Аграрним фондом” та надання державних гарантій під кредити на закупівлю цієї фуражної для формування достатніх запасів.

Перегляди: 0