Головна Новини Ринок України Чимало цукрових буряків ще залишаються в полі

Чимало цукрових буряків ще залишаються в полі

Хоча більшість бурякосійних регіонів викопали корені в листопаді, втім, на початок грудня чимало стратегічної сировини ще залишилося в полі.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Голос України”.

Тож роботи на ланах продовжилися на Рівненщині, де культура ще зростала на площі півтори тисячі гектарів, на Хмельниччині (понад тисяча гектарів), Тернопільщині (900 гектарів), Львівщині. Але, варто сподіватися, врожайні залишки не залишаться зимувати під снігом, а потраплять таки на підприємства. Якщо все викопають і без втрат доставлять на заводи, вийдемо на 1,2-1,25 мільйона тонн цукру, звареного з буряків урожаю-2020. У попередньому сезоні в підсумку на-гора видали 1,48 мільйона тонн.

Звісно, такої його кількості, враховуючи перехідні запаси минулих років та зважаючи на скорочення населення країни, для внутрішнього споживання “зі скрипом” має вистачити. Але відсутність значного надлишкового ресурсу стримуватиме експорт. Хоча на реалізації за межі держави можна було б і підзаробити. Адже на ланах наших основних цукрових конкурентів – країн ЄС та Росії – посуха також знизила врожайність. А ціни на зовнішніх ринках на солодкий пісок поповзли вгору. Та, на жаль, Україна з року в рік продукує стратегічного продукту дедалі менше, відповідно, падають й обсяги експорту.

Головною причиною несолодкого нинішнього сезону вітчизняні аграрії називають несприятливі погодні умови. Адже площі збирання були практично на рівні минулорічних – 216,3 тис. га. Та посуха знизила врожайність коренеплодів порівняно з 2019-м майже на 40 ц/га – до 422,7 ц/га.

У розрізі регіонів найбільше буряків традиційно зібрали на Вінниччині – понад 2,1 мільйона тонн, у середньому по 435,3 ц/га. Мільйон тонн накопали на Полтавщині, де цукристих посіяли немало, але через несприятливу погоду вони не набрали потрібних кондицій. У підсумку в господарствах збирали по 395 центнерів на круг, хоча торік було по 426,4 ц/га. Розчарували корені врожайністю і аграріїв Черкащини (329,1 ц/га) та Кіровоградщини (291,2 ц/га). На Донеччині також не вродили (213,3 ц/га), щоправда, і зростали вони там лише на 400 гектарах.

Серед лідерів за врожайністю буряків – Волинь (550 ц/га) та Львівщина (518,4 ц/га). Збирали їх там, відповідно, на 7,9 тис. та на 12,6 тис. гектарів.

Невисока віддача гектара позначилася і на обсягах зібраного, і на завантаженності сировиною потужностей. Утім, попри всі складнощі виробники, які спромоглися накопичити запаси цукру на своїх складах, у накладі не залишаться. На прогнозоване скорочення обсягів звареного внутрішній ринок відреагував збільшенням ціни.

Перегляди: 13