Головна Новини Ринок України Через зміни клімату врожайність овочів і фруктів на півдні зросла на 15-20%

Через зміни клімату врожайність овочів і фруктів на півдні зросла на 15-20%

На Херсонщині кліматичні умови вже аналогічні субтропікам, і про це добре знають місцеві аграрії, яким довелося скоригувати перелік вирощуваної продукції на користь більш теплолюбних сільськогосподарських культур.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Україну молоду”.

Найпосушливіше за останні 150 років літо 2020 року довело доцільність адаптації на півдні України зізіфуса, мигдалю, гранатів, бананів, інжиру та різноманітних цитрусових.

На даний час погода в цілому по Україні аналогічна клімату півдня України 60-80-х років, а ось жителі причорноморських регіонів країни відзначають небувало спекотні дні влітку, доволі теплі взимку. У Херсонській, Миколаївській та Одеській областях збільшилася кількість сонячних днів та суттєво скоротилося число опадів.

Субтропічний клімат Херсонської області дозволяє фермерам збирати по два-три врожаї таких традиційних культур, як цибуля, морква, картопля, кавуни, дині та капуста, а також замислюватися над вирощуванням більш дорогої екзотики, яка з початку 2000-х років відмінно приживається у цій кліматичній зоні.

Аграрії відзначили, що врожайність овочів та фруктів на півдні України підвищилася на 15-20 відсотків через раннє дозрівання: відтепер огірки, помідори, салат та часник можна садити та збирати раніше.

Згідно з висновком експертів, до 2050 року в світі можуть зникнути до половини рослин, які через підвищення температури не встигають пристосуватися до нових кліматичних умов.

Проте українських фермерів та аграріїв цим не залякати: адже вони отримають шанс не лише збирати по декілька врожаїв упродовж усього року, а й порадувати себе та покупців екзотичною смакотою, про яку раніше можна було лише мріяти.

Перегляди: 0