Головна Новини Ринок України Посіви озимих на Рівненщині в доброму та задовільному стані

Посіви озимих на Рівненщині в доброму та задовільному стані

Інститутом сільського господарства Західного Полісся НААН України, протягом листопада 2020 року, проведено моніторинг стану посівів озимих сільськогосподарських культур в Рівненській області, в ході якого встановлено, що з 19 листопада припинена активна вегетація рослин та є на рівні багаторічних даних. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на департамент агропромислового розвитку Рівненської ОДА.

Запаси продуктивної вологи в орному та метровому шарі ґрунту, під сільськогосподарськими культурами на чорноземах типових малогумусних та темно-сірих опідзолених легкосуглинкових ґрунтів оцінюються, як оптимальні і задовільні, а на дерново-підзолистих зв’язно-піщаних ґрунтах незадовільні. В підсумку за місяць випало 8,6 мм опадів, а це 24% від кліматичної норми. У третій декаді незначні опади спостерігались у вигляді мокрого снігу і снігу, випало 2,1 мм, що становить 17,5 % від норми.

Посіви озимих зернових культур знаходяться в доброму та задовільному стані. На дату спостереження рослини за оптимальних строків сівби (5-25 вересня) перебували у фазі кущіння, сформували по 2-3 пагони – озима пшениця та 3-4 пагони – озиме жито, за пізніх (5-15 жовтня) – у фазі сходів (3-4 листки), що відповідає багаторічним даним. Висота рослин за оптимальних строків сівби 15-18 см, що на рівні минулорічних показників.

Аналізом фітосанітарного стану посівів озимих зернових встановлено, що на ранніх та загущених посівах оптимальних строків сівби спостерігається ураження рослин борошнистою росою з пошкодженням 20-30% та розвитком хвороби 5-15%.

Посіви озимого ріпаку на момент спостереження знаходились в доброму та задовільному стані. За ранніх строків сівби (10-15 серпня) та оптимальних (15-25 серпня) сформувались добре розвинені рослини, які мають розетку від 7 до 12 листків, висота рослин 15-31 см. За сівби з 1 по 10 вересня рослини знаходяться в фазі 6-8 листків, висота рослин від 14 до 16 см. Рослини за ростом й розвитком знаходяться на рівні середніх багаторічних показників.

Характеризуючи фітосанітарний стан посівів озимого ріпаку слід зазначити, що в умовах теплої осені, на необроблених фунгіцидами площах ріпаку, активно почали розвиватись такі хвороби, як альтернаріоз і фомоз.

На посівах усіх озимих культур відмічається поодиноке заселення мишовидними гризунами. За збільшення чисельності до 3-5 колоній на гектар вони можуть завдати значної шкоди посівам.

Перегляди: 0