Головна Новини Ринок України Вирощування фундука – перспективний агробізнес в Україні

Вирощування фундука – перспективний агробізнес в Україні

В Україні вже існують плантації фундука, вирощування якого раніше в наших краях вважалося абсолютно безперспективним заняттям. Однак в останні роки ситуація кардинально змінилася. І це пов’язано зі змінами клімату, який стає сприятливим для промислового вирощування лісового горіха.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Пропозицію”.

Фундук використовується у виробництві шоколаду і цукерок. Закупівельна ціна коливається в залежності від цілого ряду чинників, але не опускається нижче 2,5 євро за кілограм нечищеного горіха. Якщо ж горіхи очищувати, то це дозволить збільшити ціну до 5-7 євро за кілограм.

Що стосується врожайності, то найвищі показники фундук дає у віці 6-8 років, це мінімум 2-2,5 тонни з одного гектара. Якщо врахувати, що фундукові сади живуть по 50-70 років, то це більш ніж вигідний бізнес.

Головний горіховий тренд – від приватного саду до промислового. У планах – створення промислових садів від одного гектара до формату плантацій. Консолідація сільських угідь на одній території дасть можливість паспортизувати сади і працювати на експорт.

Друга тенденція, яка набирає все більшої популярності – інтенсивні горіхові сади, тобто, сади з підвищеною щільністю посадки. У таких садах урожайність за рахунок щільності посадки набагато вище ніж у класичних, а також значно менше ризиків.

Ще одна тенденція, обумовлена зростаючою конкуренцією на світовому ринку – створення промислових садів з використання інтенсивних горіхових сортів.

Перегляди: 0