Головна Новини Ринок України Капітальні інвестиції в АПК у 2020 році можуть скласти близько 36 млрд....

Капітальні інвестиції в АПК у 2020 році можуть скласти близько 36 млрд. гривень

За прогнозними оцінками науковців “Інституту аграрної економіки”, несприятлива інвестиційна ситуація в агропродовольчих секторах економіки збережеться до кінця 2020 року. Про це поінформував провідний науковий співробітник ННЦ Микола Кісіль, передає “ПроАгро Груп”.

Очікуваний річний обсяг капітальних інвестицій у сільське господарство, зазначив експерт, складе у січні-грудні цього року близько 36 млрд. грн. Зменшення річного обсягу капітальних інвестицій у сільське господарство у порівнянні з 2019 роком на 14-15 млрд. грн. зумовлене додатковими негативними інвестиційними чинниками, що виникли цього року, пояснив Микола Кісіль.

На його думку, порівняно глибший інвестиційний спад в агропродовольчих секторах зумовлений цілою низкою чинників, пов’язаних, зокрема, з недостатньо виваженими змінами в секторальному управлінні, несприятливими за природно-кліматичними умовами теплими періодами року, пандемією на Covid-19, посиленням інших інвестиційних ризиків і ризиків збереження капіталу, відмовою агроінвесторів від реалізації своїх інвестиційних проєктів у зв’язку з очікуваннями на купівлю земельних ділянок сільськогосподарського призначення, погіршенням фінансового стану держави, припиненням діяльності значної кількості суб’єктів малого бізнесу, уповільненням інвестиційної діяльності в секторах економіки, пов’язаних із сільським, лісовим, рибним господарствами і переробленням, а також з іншими факторами.

Інвестиційний спад 2020 року вже в короткостроковій перспективі негативно позначиться на темпах розвитку економіки, продовольчій безпеці держави, а також на валютних та бюджетних надходженнях, застеріг науковець. Тому заходи щодо активізації інвестиційної діяльності у агропродовольчих секторах економіки доцільно здійснювати першочергово.

З цією метою слід усунути специфічні секторальні чинники інвестиційної кризи, наголосив Микола Кісіль. Йдеться, перш за все, про:

  • формування сільськогосподарської політики та механізмів її реалізації за аналогією країн Організації економічного співробітництва і розвитку;
  • зменшення інвестиційних ризиків агровиробників;
  • протидію агрорейдерству та інвестиціям у захоплення земель сільськогосподарського призначення;
  • створення умов для масштабного розвитку малого агробізнесу, його кооперативних й інтеграційних формувань, зокрема для надання підтримки реалізації їхніх інвестиційних проєктів;
  • здійснення реальних замість декларативних заходів щодо забезпечення пріоритетності інвестиційного розвитку агропродуктових секторів економіки.

Своєю чергою, розв’язання зазначених завдань неможливе без вирішення інвестиційних проблем загального характеру, розроблення і прийняття обґрунтованої стратегії розвитку держави та її агропродуктових секторів економіки, максимальної активізації у них діяльності національних інвесторів і залучення зовнішніх інвестицій під інноваційні проєкти тощо, підсумував Микола Кісіль.

Перегляди: 0