Головна Новини Ринок України Яєчний експорт з України відповідає всім вимогам безпечності та якості

Яєчний експорт з України відповідає всім вимогам безпечності та якості

Асоціація “Союз птахівників України” заявляє, що українська яєчна продукція, що експортується до країн ЄС, відповідає всім світовим нормам безпечності та якості. Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на інформацію асоціації.

У відповідь на новину про те, що Продовольчо-ветеринарна служба Латвії виявила бактерії сальмонели у партії яєць, закуплених в Україні, Асоціація “Союз птахівників України” заявляє, що вся українська яєчна продукція, кожна партія без винятку, що експортується до країн ЄС, ретельно перевіряється на відсутність сальмонели та інших патогенів. Крім діючих на підприємствах державних програм контролю, орган, що інспектує, а саме Держпродспоживслужба України, згідно із затвердженим регламентом проводить обов’язковий відбір зразків від кожної партії харчових яєць, що поставляється на експорт в країни Європейського Союзу. Порушень безпеки та якості яєць в партії, що зупинили на латвійському кордоні, зафіксовано не було.

“За заявою Продовольчо-ветеринарної служби Латвії наявність бактерій сальмонели у пробі українських яєць, яка була вилучена на кордоні, підтверджено результатами лабораторного аналізу. Однак, виявлений латвійською лабораторією серотип сальмонели є вкрай рідкісним і нетиповим для яєчної продукції. Крім того, даний серотип не позначений як шкідливий для людини і не є обов’язковим до контролю у країнах ЄС”, – інформували в асоціації.

Звичайно, що буде проведено ретельне розслідування інциденту із залученням незалежних лабораторій. Нагадуємо про неодноразові прояви недобросовісної конкуренції з боку латвійських виробників яйця та яєчних продуктів, які у ЗМІ Латвії неодноразово поширювали недостовірні відомості про якість українських яєць, що ставить під сумнів систему національного контролю якості експорту з України. Найбільше від цього страждають споживачі, які можуть бути позбавлені доступного і здорового яйця до новорічних свят.

В асоціації зазначили, що в Україні діють більш жорсткіші правила контролю, профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці у порівняннніз більшістю країн ЄС. Кожна посадка птиці, продукція з періодичністю у 10 днів, а для країн ЄС – кожна сформована партія, контролюється на п’ять серотипів сальмонели, тоді як в Європі – всього на два. У разі виявлення інших серотипів в ЄС, контролюючі органи лише повідомляють про їхню присутність і не обмежують торгівлю.

Перегляди: 1