Головна Новини Ринок України Верховна Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Великою Британією

Верховна Рада ратифікувала угоду про вільну торгівлю з Великою Британією

Сьогодні, 16 грудня, Верховна Рада України 256 голосами ратифікувала Угоду між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії про співробітництво, вільну торгівлю та стратегічне партнерство.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroTimes.

Згідно з пояснювальною запискою, положення торговельної частини Угоди, окрім режиму доступу товарів на ринки, врегульовують питання засобів захисту торгівлі, технічних бар’єрів, санітарних та фітосанітарних заходів, митні питання, торгівлю послугами та електронну торгівлю, рух капіталу, державні закупівлі, інтелектуальну власність, конкуренцію, сталий розвиток та прозорість, а також питання, пов’язані з торгівлею енергоносіями.

Угодою також закріплюються напрями та принципи економічного і галузевого співробітництва у сфері енергетики, управління державними фінансами, оподаткування, статистики, навколишнього середовища, транспорту, космосу, науки та технологій, сільського господарства, промисловості й підприємництва, видобувної та металургійної галузі, фінансових послуг, корпоративного управління, туризму тощо.

Положення Розділу ІV (“Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею”) Угоди передбачають лібералізацію двосторонньої торгівлі на piвні, що не нижчий, ніж на сьогодні встановлений режимом поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі відповідно до Угоди про асоціацію. Передбачається поступове створення зони вільної торгівлі між Україною та Великою Британією відповідно до погоджених графіків скасування ввізного мита. При цьому графіки є асиметричними, зокрема, ввізне мито для України не застосовуватиметься з 2023 року, тоді як ввізне мито для Сполученого Королівства не застосовуватиметься з 2026 року.

Передбачено встановлення безмитних тарифних квот Сполученого Королівства для 36 видів товарів, при цьому по чотирьох видах буде встановлено додаткові обсяги. Своєю чергою, Україною має бути встановлено тарифні квоти для трьох видів товарів та передбачено додаткові обсяги для ще двох.

Перегляди: 0