Головна Новини Ринок України У аграріїв Бессарабії нема коштів на проведення весняної посівної

У аграріїв Бессарабії нема коштів на проведення весняної посівної

Асоціація “Фермери Бессарабії” налічує понад 2 тис. господарств, з яких 997 подали до обласної ради документи про загибель врожаю. Загалом по Одеській області 1311 господарств зафіксували цього року загибель озимих культур.

Про це повідомила голова ФГ “Стоянов А.А.”, голова асоціації “Фермери Бессарабії”, депутат Одеської обласної ради Алла Стоянова, передає “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroPortal.

“За підрахунками Одеської ОДА, втрати лише озимих культур складають 6,5 млрд. грн. Сільгоспвиробники сподівались на допомогу та підтримку з боку держави шляхом компенсації втрат урожаю у вигляді обіцяних 4-5 тис. грн./га. Але в цій ситуації краще, аби взагалі не було обіцянок від можновладців. Як жити до 1 червня 2021 року – гостре питання. На проведення весняної посівної в аграріїв Бессарабії грошей немає”, – зазначила Алла Стоянова.

За її словами, ФГ “Стоянов А.А.” провело посівну під урожай-2020/2021, але засіяли не всі площі, які зазвичай відводили під озимі. У структурі посівних площ господарства завжди 65-70% складають озимі культури, зараз змогли закрити лише 50% – це 3 тис. га.

“Частково банк підстрахував кредитом, частково назустріч пішли контрагенти, але посіяли без добрив, тому що не було можливості їх купити. Сезон ще не закінчили: до кінця року потрібно сплатити податки по рахунках. По одному господарству ми змогли сплатити податки за рахунок кредитних коштів, по іншому – борг. До того ж маємо ще тваринництво – утримуємо понад 3 тис. голів овець. Кормова база заготовлена лише до середини січня”, – розповіла Алла Стоянова.

Перегляди: 0