Головна Новини Ринок України Аграріям навесні може не вистачити грошей на міндобрива

Аграріям навесні може не вистачити грошей на міндобрива

Підвищувальний ціновий тренд, який наразі спостерігається на українському ринку мінеральних добрив, може зберегтися до березня 2021 року.

Таку думку висловив директор ІА “Маркер” Сергій Пісоцький, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroReview.

Як зазначив експерт, наприкінці поточного року на тлі зростаючого дефіциту пропозиції стали стрімко зростати ціни на добрива, насамперед азотної групи. В середньому, з середини листопада до кінця грудня ціни в азотному сегменті зросли на 10-15%. Найгостріше ж питання з наявністю товару в секторах карбаміду і сульфату амонію. Тут ціни зросли на 18% і 25% відповідно. У секторі фосфорних і комплексних добрив також відзначається підвищувальний тренд, але темпи нижче. За вказаний період середній індикатор цін зріс в групі фосфорних добрив на 5-10%, а в групі комплексних – на 3-8%.

“З огляду на низькі обсяги імпорту протягом усього року ситуація в кінці року була очікуваною. Сезонний попит забезпечити самостійно національні виробники не в змозі, навіть в силу логістичних обмежень, а без підживлення ринку імпортним товаром можна було прогнозувати виникнення дефіциту пропозиції в кінці року з початком активного попиту під весняну кампанію”, – вважає Сергій Пісоцький.

Також він зазначив, що за підсумками 10 місяців п. р. обсяги імпортних поставок мінеральних добрив скоротилися майже на 39% в порівнянні з аналогічним періодом 2019 р. Скорочення, перш за все, торкнулося азотної групи добрив, тоді як ввезення NP і NPK скоротилося меншою мірою.

Перегляди: 0