Головна Новини Ринок України За 4 роки Україна через тіньовий продаж зерна недоотримала $6 млрд.

За 4 роки Україна через тіньовий продаж зерна недоотримала $6 млрд.

Через схеми з неповернення валютної виручки та ухилення від податків в процесі експорту зерна Україна втратила 6 мільярдів доларів за останні 4 роки, 2 мільярди – з червня минулого року до вересня цьогоріч.

Про це йшлося на засіданні Тимчасової слідчої комісії по сплаті податків, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Економічну правду”.

Для засідання Центр аграрної логістики та інфраструктури підготував звіт щодо відмивання коштів з використанням легального експорту транснаціональними корпораціями (ТНК). У ньому йдеться про те, що “тіньові” схеми, якими користуються під час експорту зерна, є першою ланкою відмивання коштів.

“Те, що ми бачимо на території України, неповернення валютної виручки і ухилення від сплати податків, не кваліфікується міжнародними законами як злочин, і вирішити цю проблему “зсередини” є неможливим. Однак, це – лише вершина айсбергу. Все, що далі відбувається з украденими з України грішми, підпадає під міжнародну кваліфікацію Trade Based Money Laundering, TBML (Схеми відмивання коштів з використанням легального експорту)”, – йдеться у звіті.

Так, низка міжнародних компаній купують зерно у трейдерів, що розраховуються з фермерами готівкою. Частка “тіньового” експорту у найбільших трейдерів в середньому становить 7,89%, у деяких, як-от Sierentz, сягає понад 16%.

Дослідження також показало, що деякі українські компанії працюють “чисто”: частка “тіні” у Nibulon становить 0,0%, у Kernel – 0,3%.

Перегляди: 0