Головна Новини Ринок України У 2020 році збанкрутували чотири українських крохмальних заводи з шести

У 2020 році збанкрутували чотири українських крохмальних заводи з шести

Лише два з шести наявних в Україні крохмальних заводів розпочали роботу в 2020 році, тоді як інші перебувають у переддефолтному стані або повністю збанкрутували та мають величезні нереалізовані складські запаси продукції, виробленої у 2019/20 маркетинговому році.

Про це повідомив директор ПБП “Вимал” Сергій Самоненко, передає “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інтерфакс-Україна”.

“У період із 2017 до 2020 року імпорт з Білорусі зріс майже вдесятеро – з 877 тонн до 7100 тонн. Частина імпортованої продукції в Україні досягла 50%. Вона на 30% дешевша за український товар. Ми програємо в демпінговій війні через високу собівартість виробництва і закупівельні ціни на сировину”, – назвав він причину такої ситуації в галузі.

За його словами, ще гіршою є ситуація в сегменті сушених картопляних пластівців (картопляного пюре), оскільки з трьох наявних ліній із виробництва картопляного пюре припинили роботу всі.

“100% цієї продукції Україна імпортує з-за кордону. Цей продукт є стратегічно важливим для забезпечення потреб збройних сил України. Нині наша армія використовує картопляне пюре виробництва Російської Федерації”, – сказав Самоненко.

За його інформацією, сусідні держави, зокрема РФ, Білорусь та країни ЄС, мають держпрограми підтримки галузі картоплярства, у рамках яких виробникам компенсують відсотки за кредитами, витрати на придбання техніки, зрошення, насіння, а також діють регіональні програми стимулювання розвитку картоплярства та будівництва переробних підприємств.

Можливими варіантами вирішення проблем, на його думку, є напрацювання механізму захисту внутрішнього ринку України від проникнення крохмало- та картоплепродуктів із Білорусі, наприклад, шляхом виключення цих товарних позицій із режиму вільної торгівлі. Також директор “Вималу” запропонував зосередитися на збільшенні квоти на безмитне ввезення в ЄС груп “чутливих товарів” у рамках ЗВТ.

Щорічна внутрішня потреба України в картопляному крохмалі становить 16 тис. тонн, у 2019/20 МР українські підприємства виробили 8,4 тис. тонн картопляного крохмалю, третину якого досі не реалізовано.

Перегляди: 0