Головна Новини Ринок України Україна скоротила дефіцит зовнішньої торгівлі, в тому числі й завдяки агропродукції

Україна скоротила дефіцит зовнішньої торгівлі, в тому числі й завдяки агропродукції

Експорт з України у 2020 році склав $49,32 млрд., що на 1,7% менше, ніж за 2019 рік. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра економіки Тарас Качка, повідомляє “ПроАгро Груп”.

За його оцінкою, у кризовий рік такий показник є зовсім непоганим, а особливо ж позитивним є скорочення торгового дефіциту більше ніж удвічі: з $10,22 млрд. “мінусу” 2019-го лишилося $4,9 млрд.

Також він звернув увагу на динаміку грудня, коли експорт склав $4,88 млрд. що у порівнянні з попереднім місяцем на $150 млн. більше і на $760 мільйонів більше, ніж у грудні 2019 року.

“Секрет грудневих цифр доволі простий – по всьому світу шаленими темпами ростуть ціни на метал і на руду”, – зазначив заступник міністра.

Він повідомив, що зернові, де домінують кукурудза, пшениця і ячмінь, принесли за 2020-й $9,42 млрд., що на 2,29%менше ніж за 2019-й. Через скорочення врожаю фізичний експорт є меншим, ніж минулого року. Але це зменшення фізичного експорту компенсоване зростанням ціни.

Експорт ріпаку і сої склав $1,85 млрд., скорочення на 28%. Зате група рослинних олій, в якій домінує олія соняшникова, принесла $5,77 млрд., що на $1 млрд. або на 21,65% більше, ніж у 2019 році. Також на 6% зріс експорт шротів – до $1,58 млрд.

Сумарно аграрний сировинний експорт у 2020-му склав $18,61 млрд., на $170 млн. більше, ніж в 2019-му, зазначив Качка, зауваживши, що це дані за календарний, а не маркетинговий рік.

Він підкреслив, що по зернових Україна змагається на глобальних ринках із США і ЄС, і що зерновий експорт не є таким вже сировинним, оскільки продукція АПК вироблена у тому числі з використанням дуже сучасних технологій.

“Зокрема, ринок зернових і насіннєвих вимагає високотехнологічного насіннєвого матеріалу, добрив, засобів захисту рослин, сільськогосподарської техніки, інфраструктури для зберігання і транспортування”, – зауважив Тарас Качка.

Також він наголосив, що для виробництва і експорту зернових особливо важлива передбачуваність з огляду на роль України у глобальній продовольчій безпеці, а тому велике значення має реалізація довгострокових стратегій. Ключовим же елементом стратегій на наступне десятиліття, за словами заступника міністра, буде озеленення і протидія зміні клімату.

“Озеленення виробництва, політика щодо пестицидів і добрив, підрахунок вуглецевого сліду – це все докорінно вплине на обговорювані тут товари, а отже і на нашу економіку”, – підсумував Тарас Качка.

Перегляди: 0