Головна Новини Ринок України Дефіциту зерна в країні не буде, але ціни зростуть на 15-25% –...

Дефіциту зерна в країні не буде, але ціни зростуть на 15-25% – думка

Дефіциту зернових на внутрішньому ринку не буде, але буде збільшення цін, звісно, на сировину (зерно, олійні, кукурудзу) та готову продукцію (борошно, хліб, м’ясо).

Таку думку висловив голова ради ГО “Бізнес-Варта” Іван Мірошніченко, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на AgroPolit.

За його словами, подорожчання окремих груп харчових товарів через подорожчання зернових та комбікормів для тваринництва коливатиметься в межах 15-25% і триватиме аж до нового врожаю (до червня). Це за умови, що уряд лишить ситуацію як є і не вживатиме жодних кроків. Голоду не буде, але ціни зростуть на 15-25% за різними категоріями споживчих товарів.

“Виробництво пшениці – 25-26 млн. тонн, очікування щодо експорту – 16,5-17 млн. тонн, і з них 12,3 млн. тонн вже експортовано. Весь експортний надлишок буде експортований до середини весни 2021 року. 9-10 млн. тонн – це внутрішній обсяг споживання пшениці”,- пояснив Мірошніченко.

Він вважає, якщо тенденція збережеться, то за січень-березень повністю всю закладену на експорт пшеницю (залишок в 3-3,5 млн. тонн) вивезуть за кордон. Попит залишається стабільним та “здоровим”. На переробку на борошно щороку іде близько 5,5 млн. тонн продовольчої пшениці. Тож триває процес викупу у аграріїв залишків пшениці для формування запасів як для виробництва борошна, так і для фуражно-кормових потреб. З лютого конкуренція між внутрішнім ринком та експортером з викупу у аграріїв їхніх запасів за максимальними цінами посилиться. До зростання ціни на пшеницю в цей період спонукатиме і загальна кон’юнктура зовнішніх ринків, стабільний попит на пшеницю, дедалі більший попит на кукурудзу та певний дефіцит пшениці на внутрішньому ринку.

Перегляди: 1