Головна Новини Ринок України Через недосів озимих на півдні зростуть площі під соняшником

Через недосів озимих на півдні зростуть площі під соняшником

Як свідчить інформація Мінекономіки та дані Держстату, в Україні площі озимих зернових під урожай-2021 скоротилися порівняно з попереднім роком майже на 400 тис. га, під озимим ріпаком теж на 415 тис. га менше.

З одного боку, це є критерієм і показником того, наскільки 2020 рік був складним для аграріїв. З іншого – може слугувати певним рушієм для майбутнього розширення посівних площ під інші культури, повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Голос України”.

За прогнозами УКАБ, із загального масиву незадіяних земель приблизно 470 тис. га навесні піде під соняшник. Адже більшість не засіяних озимими сільгоспугідь розташовані на півдні країни: в Одеській, Миколаївській, Херсонській та Запорізькій областях, для яких характерна посушлива погода. А соняшник, напевне, найкраще пристосований до подібних умов. Та й саме ця олійна культура стала чи не головною у тих краях, тобто має найбільшу частку в структурі посівів. До того ж вартість тонни соняшнику вже сягає рекордних 20 тис. грн., тобто її вирощування приносить сільгоспвиробникам неабиякі доходи.

Тож нинішнього року площі під соняшником можуть сягнути 6,86 млн. га, а це шанс для України зібрати його рекордний врожай на рівні 17,8 млн. тонн. Ще майже 270 тис. з незанятих восени гектарів аграрії віддадуть під кукурудзу, до 100 тис. додатково засіють ячменем та 70 тис. га соєю.

Перегляди: 3