Головна Економіка і аграрна політика Аграріям рекомендують шукати ринки збуту за межами ЄС

Аграріям рекомендують шукати ринки збуту за межами ЄС

Українським експортерам агропродукції потрібно шукати альтернативні ринки збуту, оскільки розмір встановлених ЄС обмежень суттєво менший, ніж фізична можливість вирощувати сільгоспкультури в Україні.

Про це у телеефірі заявив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.

Він зазначив, що у ЄС планують ввести новий механізм обмежень на українську агропродукцію, який передбачає ухвалення протягом 14 днів рішення про припинення імпорту певної продукції. Цей механізм абсолютно новий в історії торговельних відносин – це «не класичні квоти або обмеження». Тому, буде він застосований на практиці чи ні, покаже час. Однак така опція розроблена, і нею можуть у ЄС скористатися.

Висоцький зазначив, що українські виробники, не очікуючи запровадження обмежень, уже розпочали активно розширювати географію експорту. Приклад — експорт цукру.

«Дійсно, цукор є в переліку, де можуть бути введені обмеження після досягнення квоти. За розрахунками, це близько 260 тис. тонн. Коли ми подивимося, наприклад, на експорт цукру торік, абсолютна більшість, 90%+, експортувалася до Європейського Союзу. Уже в березні цього року понад 20% експортувалося до інших країн – Близького Сходу, Африки. У першій декаді квітня 2024 року 40% цукру, виробленого минулого сезону, Україна експортувала в інших напрямках. Знову ж таки, на Близький Схід і в Африку», – розповів він.

Висоцький зазначив, що в дискусії з європейськими аграрними міністрами неодноразово згадувалася пшениця, проте до остаточного списку її включено не було. При цьому Європейський Союз ухвалив рішення моніторити і постійно аналізувати обсяги її постачань. Під цей контроль також потрапить українська кукурудза.

«Кукурудза є в обмежених квотах, але варто зазначити, що фактично це обмеження не є критичним, оскільки ми кукурудзу можемо експортувати і більше, з огляду на  ті правила, які є поза квотами», — додав заступник міністра.

Висоцький наголосив, що до літа є час, за який експортерам варто диверсифікувати свої ринки збуту.

Перегляди: 265