Вирішуючи завдання підвищення енергоефективності та екобезпечності зернопереробних технологій, виробничники дедалі частіше вдаються до залучення передового устаткування провідних іноземних компаній. Однак і закордонні, і вітчизняні розробки ґрунтуються на одних й тих саме законах фізики. Рівень розуміння цих законів дозволяє керувати рівнем досконалості технологій. Приємно відзначити, що вітчизняні науковці провідних шкіл не поступаються іноземним, а в деяких питаннях навіть випереджають своїх закордонних колег.
Як приклад варто навести наукову діяльність доктора технічних наук, професора Національного університету харчових технологій Ігоря Гапонюка, чиї розробки з удосконалення технологій сушіння довели конкурентоспроможність вітчизняної науки, а впровадження підтвердило їх високу рентабельність, як для вітчизняних, так і закордонних сушарок зерна європейських та американських виробників.
Цього року вийшла чергова книга професора Ігоря Гапонюка «Витоки та організаційно-технічні питання зберігання й переробки зерна». Насамперед вона зацікавить тих, хто лише планує свій зернопереробний бізнес, але стане в нагоді також й спеціалістам, які вже досконало ним оволоділи. Видання вирізняється поміж інших тим, що в ньому детально й послідовно наведено організаційно-технічні та правові відносини з оформлення зерна, що надходить до зерносховищ, вимог до технологій з очищення й сушіння, організаційним питанням приймання, зберігання й відвантаження збіжжя. Окремі розділи також будуть корисними в повсякденній діяльності адміністративному персоналу й працівникам лабораторії підприємства.
Загалом навчальний посібник «Витоки та організаційно-технічні питання зберігання й переробки зерна» налічує 250 сторінок, на яких системно подано пізнавальний матеріал щодо витоків відтворюючого господарювання і місця в ньому зернових технологій. Наведено історичні дані з особливостей технології й техніки перших вітчизняних зернозаготівельних і переробних підприємств.
З посиланням на півтори сотні нормативних актів у книзі детально висвітлено питання контролю якості зерна на елеваторах, основні вимоги до технологічного устаткування й будівель підприємства, техніки безпеки та документообігу.
Наведені в посібнику 17 додатків стануть у нагоді інженерно-технічному персоналу зернозберігальних підприємства з підбору необхідного техніко-технологічного, транспортного, аспіраційного, лабораторного та іншого обладнання. А довідкові дані з фізичних одиниць виміру та фізико-механічних показників якості найпоширеніших зернових культур разом із характеристикою деяких видів палива й діаграмою вологого повітря – допоможуть технологічним розрахункам з вибору раціональних параметрів зберігання та обробки зерна.
Навчальний посібник «Витоки та організаційно-технічні питання зберігання й переробки зерна» отримав схвальні рецензії провідних науковців і спеціалістів галузі хлібопродуктів та був рекомендований до друку Вченою радою Національного університету харчових технологій.
Раді повідомити, що автор цього посібника, професор Ігор Гапонюк виступить одним з лекторів Grain Storage School ОПЕРАТОРИ З CУШІННЯ 24-27 січня 2022 року й розповість слухачам курсів про сучасні технічні розробки й технологічні рішення в зерносушарках українського й закордонного виробництва.
Для придбання навчального посібника «Витоки та організаційно-технічні питання зберігання й переробки зерна» телефонуйте +38 099 261 4339.