Головна Рослинництво Зернові Частині агропідприємств Херсонщини доведеться пересівати кукурудзу

Частині агропідприємств Херсонщини доведеться пересівати кукурудзу

Деякі господарства Херсонщини отримали зріджені посіви кукурудзи або ж зовсім їх не отримали. Ця ситуація спостерігається там, де агрономи сіяли кукурудзу в надранні терміни з 12 по 16 квітня, коли вночі температура повітря сягала 7-8 °C, а вдень — 10-12 °C. Температура на глибині залягання насіння дорівнювала 4-6°C.

Про це розповів менеджер з розвитку агротехнологій Південного регіону LNZ Group Олександр Котигора, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на SuperAgronom.com.

«Для агрономів, які взагалі не отримали сходів, оптимальний варіант вирішення цієї ситуації — це пересів. Якщо зріджені посіви отримали у господарствах, що вирощують кукурудзу на зрошенні, то з потенційних 11-14 тонн/га можна буде отримати лише близько 10 тонн/га. На богарних землях врожайність також буде меншою. Тому при сівбі особливу увагу слід звертати на температуру ґрунту», – зазначив спеціаліст.

Мінімальна температура для проростання насіння кукурудзи, за його словами, є 8-10 °C, а для появи сходів — 10-11 °C. Біологічний мінімум появи життєздатних сходів відзначається у кременистих гібридів при 10-11 °C, а у зубовидних — при 11-12 °C. Рання сівба в холодний перезволожений ґрунт призводить до загибелі насіння та зріджених сходів. З власного досвіду найкращим терміном для сівби вважається настання стійкої середньодобової температури 14°C.

Фахівці LNZ Group рекомендують не поспішати із висівом кукурудзи та чекати оптимальних умов для посіву.

Перегляди: 1