Головна Бджолярство Через погодні умови недобір меду становить 40-50%

Через погодні умови недобір меду становить 40-50%

Глобальні зміни клімату сильно впливають на бджільництво в усьому світі, у тому числі, і в Україні. Через примхи погоди змінюються стандартні терміни початку і закінчення медозбору, сам медозбір переривається раптовими похолоданнями або тривалою спекою, суховіями тощо.

Все це підвищує ризики в отриманні хороших врожаїв, а також ускладнює бджолярів, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroTimes.

«В результаті кліматичних змін порушується нормальний розвиток бджолосімей, бджоли виходять до медозбору ослабленими, а хороший медозбір може забезпечити лише велика і сильна бджолина сім’я», – розповів бджоляр і бортник, засновник ТМ «Знатний Мед» Валерій Курейко.

2021 рік за непередбачуваністю погодних факторів перевершив всі попередні – періоди з дощами змінювалися похолоданнями, а ті спекою, до них додавалися сильні вітри, гради й інші катаклізми. Через дощові періоди недобір меду з акції становив до 40%, а у підсумку спеки 30-35 градусів, недобір меду з липи становив до 50%.

У цих умовах пасічники, традиційно, сподівалися на ключову медоносну культуру – соняшник, але цього разу  з ним теж виникли проблеми.

«Соняшник виділяє нектар при відносній вологості повітря більше 45-50%, що спостерігалося тільки рано вранці і ввечері. Тому бджоли працювали по принесенню нектару не 10-12 годин, а від сили 4-5 годин за світловий день, що скоротило медозбір мінімум на 30%», – зазначив Валерій Курейко.

Крім того, в поточному році в багатьох областях України посіяли швидкодозріваючі гібриди соняшнику, які цвітуть всього 5-7 днів, у той час як звичайний період цвітіння соняшнику – 3-4 тижні. Таким чином, період медозбору з соняшнику істотно скоротився.

Перегляди: 0