Головна Економіка і аграрна політика Ціни на сільгоспземлю сягнули піку

Ціни на сільгоспземлю сягнули піку

В Україні суттєво подорожчала земля сільгосппризначення. Ціни на неї наразі найвищі за весь час існування ринку землі. Про це йдеться у дослідженні Київської школи економіки (KSE), передає «ПроАгро Груп».

Так, у травні 2024 року середньозважена ціна гектара склала 45 тис. грн, що на 8,2% вище, ніж у квітні 2024 року, та на 5,6%, ніж у березні поточного року.

«При цьому важливо розуміти, що зазначені ціни базуються на офіційних цінах, що реєструються у Реєстрі речових прав при укладенні угод купівлі-продажу. Ринкові ціни на землю можуть бути значно вищими», – зазначається в дослідженні.

Отже, доходять висновку автори дослідження, відкриття ринку земель для юридичних осіб у січні 2024 року спричинило на ньому структурні зміни умов та, як наслідок, призвело до збільшення цінності земельних ділянок.

По областях, зазначають аналітики, вартість гектара землі коливається від середніх 30,2 до 78,9 тис. грн./га. Найдорожче – на Івано-Франківщині, в середньому 78,9 тис. грн/га. Далі йдуть Львівська – 58,3 тис. грн./га, Полтавська – 57,6 тис. грн./га й Тернопільська області – 55,7 тис. грн/га. Натомість найдешевше земля коштує у Запорізькій області – у середньому 30,2 тис. грн./га. Також низька ціна на землю у Донецькій – 33,3 тис. грн./га, Херсонській – 33,5 тис. грн./га та Сумській областях – 34,6 тис. грн./га.

Перегляди: 114