Головна Економіка і аграрна політика До 10% аграріїв Вінниччини працюють у «тіні»

До 10% аграріїв Вінниччини працюють у «тіні»

Вінницька область – переважно сільськогосподарський регіон, у якому на аграрно-промислову галузь  припадає 45-50% податкових надходжень.

Про це розповів очільник ДПС у Вінницькій області Микола Суржиков, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Na Парижі».

За його словами, філософія роботи вінницьких податківців полягає у тому, аби усі учасники ринку були в рівних умовах.

«Добросовісний фермер з одного гектару землі, що обробляє, сплачує у середньому 2,5 тисячі гривень податків. Проте частина аграріїв працюють у «тіні», і продають зібране зерно дешевше. Через демпінг порушуються правила конкуренції. Офіційно зареєстрований бізнес страждає», – пояснив Суржиков.

У податковій детально у динаміці дослідили ситуацію в одному з районів області. Так от, у 2013 році там налічувалося 30 тис. га ріллі, яку офіційно обробляли місцеві аграрії. У 2020-му вже офіційно оброблялося менше ніж 26 тисяч. Різницю за цей час почали обробляти одноосібники – люди, які самостійно обробляють землю.

«Теоретично, це здорово, адже людина обробляє пай, годує з цього родину. Але у реалії ситуація інша. В селі без будь-якої реєстрації знайомі та родичі «збирають» 30-40 гектарів землі, створюючи де-факто фермерське господарство, але воно не сплачує податки», – зазначив голова обласної податкової.

Микола Суржиков зауважив, що «одноосібники-нелегали не тільки зерно продають без документів, а ще й купують засоби захисту, добрива, насіння, солярку тощо теж за готівку. Через це тільки у цьому районі Вінниччини аграрний «тіньовий ринок» складає 50 млн. грн. В масштабах  же всієї області частка таких аграріїв складає близько 10%, а «тінь» сягає приблизно 1,3 млрд. грн.

Перегляди: 0