Головна Ринок України Експорт/імпорт Експорт молочних жирів цього року скоротиться вдвічі

Експорт молочних жирів цього року скоротиться вдвічі

Дисбаланс попиту та пропозиції сирого молока, який виник минулого року у зв’язку з повномасштабним вторгненням рф в Україну, згенерував додаткові обсяги молочного жиру, і як наслідок – збільшення експорту українського вершкового масла.

Цього року за рахунок покращення споживчих настроїв експорт у порівнянні з 2022 роком скоротиться вдвічі, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інфагро».

Нівелювати дисбаланс попиту і пропозиції було логічно за рахунок додаткового імпорту наливних вершків та масла, але спочатку різкий стрибок світових цін, а потім і блокада україно-польського кордону ускладнили дану опцію. Наразі молочні жири у вигляді масла, вершків наливних та сирого молока в Україні продовжують дорожчати.

Водночас в ЄС вже спостерігається зворотній тренд: наливні вершки та масло на споті в Західній Європі цього тижня подешевшали одразу на 5%, знижується в ціні товар і в Польщі, хоча рівні лишаються вищими за рівні Німеччини та Нідерландів.

Якщо найближчими тижнями не вдасться розблокувати кордон, то вже точно з 4 січня польська поліція буде розганяти «мітингувальників». Українські виробники сирів та масла через низькі складські запаси планують активно працювати попри святковий період. Тому в найближчі місяці очікується активізація імпорту наливних вершків та масла-моноліту для стабілізації попиту і цін на сировину в Україні.

Перегляди: 24