Головна Новини Новини компаній «Епіцентр Агро» вдвічі скоротив площі посівів високоолеїнового соняшнику

«Епіцентр Агро» вдвічі скоротив площі посівів високоолеїнового соняшнику

«Епіцентр Агро» посіяв ярі сільгоспкультури на 133,5 тис. га, що становить 82% земельного банку агрохолдингу. Найбільші площі в структурі посів займають кукурудза та соняшник – 76,2 тис. га та 54 тис. га, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію виробника.

Через зміну ринкових трендів «Епіцентр Агро» суттєво відкорегував структуру посівів соняшника зменшивши частку високоолеїнового насіння наполовину – до 28 тис. га.

«Три роки поспіль ми надавали перевагу високоолеїновому соняшнику, на який був високий попит на ринку з боку харчової промисловості. Проте, пандемія та локдаун суттєво вплинули на роботу ресторанів і фастфудів», – зазначила керівник центрального офісу агрохолдингу та елеваторного напрямку «Епіцентр Агро» Світлана Нікітюк.

 На темпах і тактиці весняної сівби позначилися кліматичні умови, температурний режим та опади –  посівна розпочалась із соняшнику класичних гібридів та більш ранньостиглих холодностійких гібридів кукурудзи.

«При зростанні температури повітря і ґрунту перейшли на високоолеїнові гібриди соняшнику та гібриди кукурудзи з FAO 370-350. Сівба ярих культур проведена на підприємствах «Епіцентр Агро» в допустимо-оптимальні терміни. На всій площі під час посіву витриманий чіткий рівномірний режим розкладу насіння просапних культур, зокрема, розкладу насіння за диференційованого посіву кукурудзи», – повідомив заступник керівника «Епіцентр Агро», директор з виробництва Богдан Черемха.

Нішеві культури – гарбуз голонасінний, гречку та органічну сою – агрохолдинг посіяв на 1230 га на Хмельниччині. Майже 800 га в сукупності відведено під крапельне зрошення посівів гібридів кукурудзи та соняшнику. Також для забезпечення потреб тваринницького напрямку агрохолдингу здійснена сівба кормової групи сільгоспкультур на площі 2320 га.

Цьоріч вперше майже на 40% площі під ярими культурами підприємства «Епіцентр Агро» застосували інноваційну технологічну розробку своїх фахівців – двофазне внесення рідких стартових комплексних та азотних добрив, яке проводилось за допомогою спеціально модернізованих задля цього сучасних посівних комплексів.

«Сьогодні посіви всіх культур знаходяться в доброму стані: проводиться догляд за посівами озимої пшениці, озимого ріпаку та ярих культур – внесення засобів захисту рослин, мікроелементів, позакореневе підживлення тощо. У боротьбі із бур’янами ефективно спрацювала ґрунтова та гліфосатна група гербіцидів. Наразі підприємства агрохолдингу налаштовують техніку для міжрядного догляду за посівами просапних культур та дробного підживлення рідкими азотними добривами з урахуванням інноваційних складових», – додав Богдан Черемха.

Перегляди: 2