Головна Новини Ринок України Холодна весна, високі ціни на енергоресурси диктують подорожчання агропродукції

Холодна весна, високі ціни на енергоресурси диктують подорожчання агропродукції

Несприятливі погодні умови, високі ціни на пальне, зростання вартості газу та електроенергії негативним чином позначилось на вітчизняному агарному секторі, внаслідок чого вартість сільськогосподарських продуктів є помітно вищою, аніж в аналогічному періоді минулого року.  

Про це в ефірі українського телеканалу сказав старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ігор Сабій, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на UAINFO.org.

За словами експерта, причини подорожчання овочів, ягід та фруктів є цілком об’єктивними.

«Найперше на вартість продуктів вплинула холодна весна, внаслідок чого вегетація рослин затрималась на 2 тижні. І зараз ми вже мали б купувати овочі вже з відкритого ґрунту, але натомість змушені купувати продукцію із тепличних господарств. Безперечно, такі низькі температурні режими викликають необхідність того, щоб тепличні господарства додатково змушені витрачатись на опалення – це газ і електрична енергія, що впливає на кінцеву вартість товару», – сказав він. 

Водночас Ігор Сабій зауважив, що протягом останнього тижня температура стабілізувалась, а отже, слід очікувати зниження ціни на городину.   Ціни ж на такі продукти як соняшникова олія і цукор, залежатимуть від погодних умов восени. 

«Внаслідок затяжної холодної весни вегетація рослин затрималась на 2 тижні. Через такий «зсув» існують високі ризики потрапити зі збором урожаю у дощову осінню погоду, і об’єктивно аграрії ризикують вчасно не зібрати врожай. У такому випадку ціни не будуть зменшуватись. Якщо ж нам пощастить із погодними умовами, то можна очікувати зниження вартості соняшникової олії», – пояснив Сабій.

Експерт також зауважив, що висока вартість пального на момент весняної посівної кампанії прямим чином впливає на формування високої собівартості продуктів, які виробляє аграрний сектор.

«Висока вартість пального, що є одним з основних складових формування кінцевої ціни сільськогосподарської продукції, впливатиме на ціну прямим чином», – зазначив старший науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки».

Перегляди: 0