Головна Новини Ринок України Інгредієнти борщу продовжують стрімко зростати в ціні

Інгредієнти борщу продовжують стрімко зростати в ціні

На споживчому ринку продовжують дорожчати овочі борщового набору, яловичина й вершкове масло, які додали 5-11% у ціні протягом лише другої половини січня.

Про це свідчать дані моніторингу цін на споживчі товари за останні 2 тижні, передає «ПроАго Груп» з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу.

Як і 2 тижні тому, рекордсменом по темпам зростання ціни стала білокачанна капуста, яка подорожчала за даний період на 11% і в середньому зараз коштує близько 21,59 грн./кг. У 2021 році українські аграрії зменшили посівні площі під капустою через низькі ціна на неї в 2020 році, коли вони були змушені реалізувати цей овоч або за низькою рентабельністю, або ж взагалі нижче собівартості, що і змусило переглянути структуру посівів. Фактор зменшення власного виробництва в комбінації зі зростанням цін на капусту в сусідніх країнах (коли є можливість експортувати її туди) призвів до такого стрімкого зростання ціни цьогоріч. Крім того, збільшення вартості енергоресурсів для її зберігання та сезонний фактор додатково сприяли її подальшому зростанню.

Через фактор сезонності та збільшення затрат по зберіганню продукції за 2 останні тижні зростали середні ціни на полицях супермаркетів на: моркву (+10% до 14,70 грн./кг), цибулю (+7% до 15,40 грн./кг), буряк (+7% до 16,40 грн./кг) та картоплю (+5% до 9,14 грн./кг).

Продовжило зростати в ціні вершкове масло. Станом на 3 лютого 2022 року упаковку вершкового масла вагою 200 г можна придбати за 54,46 грн./кг, що на 7% перевищує ціну 2 тижні тому. Така тенденція зумовлена цілою низкою факторів: зменшення виробництва вершкового масла в Україні, зростання ціни на масло в Європейському Союзі (основний імпортер даного продукту в Україну), зростання в ціні сировини для вироблення масла (молока) та інших складових собівартості.

З початком нового року почала зростати в ціні і яловичина. Якщо ціни на свинину та м’ясо птиці зростали поступово, то зараз і ціни на яловичину пішли вгору. За останні 2 тижні середня ціна на яловичину виросла на 6% і станом на 3 лютого 2022 року коштує 205,38 грн./кг. В Україні продовжують зменшуватися обсяги виробництва яловичини, і за результатами 2021 року таке скорочення склало 10%. Зменшення пропозиції на ринку та зростання складових собівартості, що зараз спостерігається практично по всіх статтях, неминуче призводить до зростання ціни.

Перегляди: 3