Головна Економіка і аграрна політика Компанії групи Roshen оскаржуватимуть штраф АМКУ на 283 млн. гривень

Компанії групи Roshen оскаржуватимуть штраф АМКУ на 283 млн. гривень

Антимонопольний комітет України оштрафував групу компаній, пов’язаних із Roshen Europe B.V., на 283 млн. гривень за зловживання монопольним становищем. Про це повідомила прес-служба АМКУ, передає «ПроАгро Груп».

Штраф винесено за два порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на загальнодержавному ринку первинної реалізації патоки крохмальної кукурудзяної та глюкозних сиропів. Зокрема зазначається, що у 2018-2020 роках група компаній у складі «Дніпровського КПК», «Інтеркорна» та «Інтестарч Україна»  була єдиним виробником патоки в Україні та найбільшим і найпотужнішим учасником ринку.

«Група встановлювала свої умови продажу товарів на внутрішньому ринку, підтримувала непрозору та безсистемну цінову політику з власними контрагентами, здійснювала політику направлену на підтримання власного монопольного становища», – зазначили в АМКУ.

Крім того, в комітеті вказали,що Roshen міг отримувати істотні конкурентні переваги за рахунок «ефекту масштабу», оскільки має замкнений цикл виробництва товарів – від вирощування кукурудзи до виробництва кондитерських виробів.

Своєю чергою, в Roshen, назвали санкції АМКУ безпідставним й спрямованими винятково на переслідування кінцевого бенефіціара  – Петра Порошенка.

«Не випадково це рішення регулятора цілком збігається у часі з новою політично мотивованою атакою правоохоронної системи на п’ятого президента України», – йдеться у заяві групи.

У компаніях зазначили, що Антимонопольний комітет допустив низку порушень, зокрема:

  • неправильно визначив ринок та викривив положення товариств на ньому;
  • не дослідив взаємозамінність патоки крохмальної кукурудзяної із іншими видами патоки та зосередив свою увагу лише на продукції товариств;
  • безпідставно залучив ПрАТ «Дніпровський КПК» та ПрАТ «Інтеркорн» як відповідачів, застосувавши до них «незаконний та абсурдно великий штраф»;
  • позбавив товариства права представити регулятору свою позицію у справі;
  • не повідомив про дату, час та місце розгляду справи.

Крім того, в Roshen підкреслили, що рішення регулятора негативно вплине на інвестиційний клімат України та продемонструє міжнародним інвесторам, що «вести бізнес в Україні небезпечно та вкрай ризиковано». Компанії зазначили, що будуть оскаржувати рішення Антимонопольного комітету України.

Перегляди: 4