Головна Рослинництво Олійні Мінагрополітики не бачить передумов для подорожчання соняшникової олії

Мінагрополітики не бачить передумов для подорожчання соняшникової олії

Міністерство аграрної політики та продовольства в короткостроковій і довгостроковій перспективі не бачить передумов ні для зростання цін на соняшникову олію в Україні, ні для їх істотного зниження.

Про це повідомив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький на засіданні комітету Верховної Ради з питань економічного розвитку, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Передумов для подальшого зростання цін на соняшникову олію ми абсолютно не бачимо. Чи будуть передумови для їх зниження – багато місяців ф’ючерси показують, що ні, але ринок важко спрогнозувати. Тому в короткостроковій і довгостроковій перспективі передумов для зростання ми не бачимо», – наголосив заступник міністра.

За його даними, зниження цін на соняшникову олію може розпочатися в середині грудня після завершення збору насіння соняшнику.

«На початку грудня буде прогноз USDA, тоді можна буде прогнозувати можливість зниження цін, а поки що вважаємо, що вони залишаться на торішньому рівні плюс-мінус 5-7%, але це більше курсова різниця, зумовлена певною девальвацією (долара)», – уточнив Висоцький.

Під час засідання глава Держслужби статистики Ігор Вернер уточнив, що у травні 2021 року соняшникова олія коштувала в середньому 62 грн./л, у червні-серпні – близько 64 грн./л, а у вересні-жовтні подешевшала до 62,69 грн./л.

Висоцький також нагадав, що Міністерство економіки у квітні 2021 року підписало меморандум про взаєморозуміння з експортерами, домовившись про обмеження експорту соняшникової олії в 2020/21 МР на рівні 5,38 млн. тонн для уникнення фізичного дефіциту цього продукту в Україні.

За даними заступника міністра, сплеск експорту соняшникової олії в квітні-червні 2021 року був такий великий, що існував ризик її «повного вивезення» з країни та виникнення дефіциту.

Як повідомлялося, соняшникова олія в січні-вересні 2021 року подорожчала на 61,6% порівняно з січнем-вереснем 2020 року. У вересні цього року вона почала коштувати дорожче порівняно з початком 2021 року на 43,7%, а порівняно з вереснем 2020 року – на 71,7%.

Перегляди: 1