Головна Тваринництво Молоковиробництво Молочники Херсонщини потерпають від цінового удару

Молочники Херсонщини потерпають від цінового удару

На Херсонщині обурюються власники великих молочнотоварних господарств: підприємства-переробники молока розв’язують свої проблеми за їх рахунок.

Узимку, коли закупівельні ціни на молоко зазвичай зростали, вони знизили їх у середньому на десять відсотків, посилаючись на подорожчання енергоносіїв, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України».

«За якістю та безпекою коров’яче молоко з нашої ферми відповідає найвищим споживчим стандартам, але й затрати на утримання худоби несемо значні — тільки електрика для тваринного комплексу протягом останніх місяців подорожчала раза у півтора. Але завод на Миколаївщині, який є основним покупцем молока, днями повідомив про зниження закупівельної ціни з 12,6 до 12 гривень за літр. Пояснення таке: збільшилася вартість енергоносіїв», – розповів директор дослідного господарства «Асканійське» Віктор Найдьонов.

За його словами, така закупівельна ціна «відкидає» продукцію ферми на межу собівартості.  

Від цінового удару потерпають і ті господарства, які переробляють молоко самостійно. Власник крафтової сироварні й козячої ферми, директор сімейного підприємства «Агробізнес» у селі Мар’янівка Каховського району Херсонщини Едуард Репілевський каже, що тільки вартість газу для господарства під кінець минулого року зросла на третину, і так само дорожчає пальне, електроенергія. Це не може не позначатися на собівартості сиру, йогуртів, масла. Кінцеву ціну на корисну продукцію з козячого молока поки що не піднімали, щоб покупців не відлякувати.

Та аби «в трубу не вилетіти», рано чи пізно на цей непопулярний крок доведеться піти, якщо держава не візьме механізм ціноутворення на енергоносії під контроль. Перші кроки у цьому напрямі нібито зробили, та сільські товаровиробники того поки що не відчули.

Перегляди: 3