Головна Тваринництво Молоковиробництво Молокопереробники планують підвищення цін мінімум на 10%

Молокопереробники планують підвищення цін мінімум на 10%

Вартість енергоресурсів на сьогодні є однією з найбільш чутливих економічних тем, адже торкається усіх галузей економічної діяльності. Молочна галузь тут не є виключенням.

Як повідомляє ««ПроАгро Груп», частка енергоносіїв у структурі собівартості молочної продукції складає 15%, а у виробників сухого, пастеризованого чи згущеного молока значно більше. Про це розповів аналітик Асоціації виробників молока Володимир Андрієць в коментарі інформаційному порталу «Телеграф».

За інформацією від операторів ринку ціна газу для них з першого жовтня зросте з 11 до 38 грн. за кубічний метр, відтак вони змушені будуть піднімати відпускні ціни своєї продукції.

«Ріст цін на молочну продукцію спостерігався впродовж всього поточного року, що було зумовлено подорожчанням вартості молока-сировини та інфляційними процесами в цілому. Від початку року соціально значущі групи молочних товарів в середньому подорожчали на 7,7%, тому з боку торговельних мереж є свій опір –  вони неохоче йдуть на серйозний перегляд цін, оскільки після таких кроків відбувається падіння продажів. Поза тим, виробникам немає куди відступати й ними поставлено вимоги підвищення цін в кілька етапів як мінімум на 10%», – зазначив експерт.

Чи вдасться виробникам підняти ціни до мінімально прийнятного для них рівня залишається питанням, яке виглядає більше сумнівним, оскільки такий рівень росту цін в умовах початку опалювального сезону і на фоні зростання витрат домогосподарств на інші товари та послуги зумовить відчутне падіння попиту, тим більше, що за неофіційною інформацією від переробників деякі з них вже зараз відчувають труднощі зі збутом своє продукції.

Найдієвішим механізмом в такій ситуації  в АВМ вважають зниження ставки ПДВ на соціально значущі харчові продукти, найперше молочні, по всьому ланцюжку – від поля до полички магазину.

Перегляди: 1