Головна Новини Ринок України На Чернігівщині прибутковими для аграріїв цього року стали лише соя і картопля

На Чернігівщині прибутковими для аграріїв цього року стали лише соя і картопля

З продажу тонни кукурудзи половину її вартості фермерам Чернігівщини треба віддати за доставку до портів «великої Одеси». Через великі логістичні витрати агровиробники не мають прибутків із зернових культур попри високу цьогорічну врожайність.

Про це розповів директор департаменту агропромислового розвитку Чернігівської ОДА Олег Крапивний, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Суспільне.Новини».

Він зазначив, що загалом цього року врожайність по області трохи вища, ніж торік, але відбувся перерозподіл культур: менше сіють експортно орієнтованих (кукурудза) і більше таких, як соняшник та ріпак. Це роблять для того, щоб на місці переробляти на олію і реалізовувати уже продукти.

За інформацією Олега Крапивного, наразі прибутковими для аграріїв є лише соя та картопля.

Загальний вал зерна по області очікується трохи більше, ніж 4 млн. тонн, з яких на власні потреби необхідно не більше 800 тис. тонн.

«Тобто, орієнтовно понад 3 млн. тонн – це якраз зерно, яке повинно реалізовуватися за кордон або в межах України. Ми географічно знаходимося в крайній точці України. І, звичайно, плече доставки із Чернігівської області до Дунайських чи Одеських портів, або до європейських держав, воно найбільше. Але є і інший напрямок, це все-таки, якщо області потрібно тільки 800 тис. тонн зерна, то інше не тільки можна реалізувати, але можна переробляти в себе», – зауважив Олег Крапивний.

Перегляди: 43