Головна Агрометеорологія На півдні та південному сході від початку травня спостерігався дефіцит вологи у...

На півдні та південному сході від початку травня спостерігався дефіцит вологи у ґрунті

Комплекс погодних умов, що склалися упродовж першої декади травня, в цілому по території України для озимих та ранніх ярих культур оцінювався як сприятливий внаслідок достатнього вологозабезпечення та близького до оптимального (або дещо нижчого) рівня температури повітря та ґрунту для цього виду культур.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на агрометеорологічний  бюлетень Українського Гідрометцентру.

Вегетація озимих та ранніх ярих культур відбувалася досить активно, значного відставання від середніх багаторічних показників не спостерігалося.

Втім подекуди спостерігалися малосприятливі та небезпечні явища для сільськогосподарських культур – заморозки на поверхні ґрунту та висоті травостою, місцями у повітрі, зниження відносної вологості до надзвичайно низьких для травня показників (18-30%), особливо нехарактерних для західних областей, сильні вітри, які швидко висушували верхні шари ґрунту.

Вологозабезпечення посівів на більшості площ було достатнім та оптимальним, проте у південних та південно-східних областях відбулося збільшення площ із слабким зволоженням верхніх (0-10 та 0-20 см) шарів ґрунту під озимими та ранніми ярими культурами. У західних районах Запорізької та східних районах Херсонської областей значно погіршилося і зволоження метрового шару ґрунту. Це відбулося внаслідок невеликої кількості опадів з кінця квітня та упродовж першої декади травня (4-20% норми) та вітряній погоді.

«За прогнозом, орієнтовно до 23 травня в Україні переважатиме нестійка погода із невеликими опадами та поступовим підвищенням температури повітря. Заморозків не очікується», – поінформували в Укргідрометцентрі.

Перегляди: 0