Головна Рослинництво Зернові На Прикарпатті завершили жнива ранніх зернових

На Прикарпатті завершили жнива ранніх зернових

На Івано-Франківщині завершено обмолот ранніх зернових, які цьогоріч займали в області 84 тис. га. З них аграрії намолотили майже півмільйона тонн зерна. Зокрема валовий збір пшениці становить 320 тис. тонн.

Як повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Голос України», середня врожайність пшениці на Прикарпатті навіть вища, ніж торік — 58,9 ц/га проти 55 ц/га. Площі під цією культурою зросли до 54,4 тис. га за рахунок ярої (під озиму було відведено 47,1 тис). Зібрано й 141,2 тис. тонн ячменю за врожайності 60,1 ц/га, 4,5 тис. тонн жита, 10,5 тис. тонн вівса та 800 тонн гороху.

«Жнива виявилися непростими. Прикарпаття оминули активні бойові дії, однак далася взнаки загальна напруженість в умовах воєнного стану. Це і дефіцит та значне подорожчання пального, і порушення логістики щодо поставок насіння, міндобрив та засобів захисту рослин. Загроза ракетних ударів витала навіть над віддаленими від зони активних бойових дій територіями», – зазначає видання.

Попри те сільгоспвиробники вийшли зі ступору та приступили до звичної праці. Не лише тому, що весна рік годує. З початку повномасштабного вторгнення росії поля опинилися в зоні активних бойових дій, і було зрозуміло, що країна недорахується значної кількості зерна. На тиловій Івано-Франківщині треба було максимально доглянути закладені під урожай-2022 озимі та посіяти ярі. Аграрії мобілізувалися, використали запас міцності та з цим завданням впоралися.

Перегляди: 4