Головна Овочівництво На Вінниччині запрацював перший в країні завод з комплексної переробки часнику

На Вінниччині запрацював перший в країні завод з комплексної переробки часнику

На Вінниччині у м. Липовець в тестовому режимі запрацював перший в Україні завод із комплексної переробки часнику.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«Беремо часник з городу, з саду і з поля, очищуємо його від бруду і всяких домішок, калібруємо і дробимо головки. Потім очищуємо від луски, потім усе це миється, дезінфікується озоном без додавання хімічних речовин. Очищені зубчики підсушуються і вакуумуються і відправляються на охолодження. Це вже сировина, готова для використання у будь-якому вигляді. Частину продукції ми переробляємо на пасту і пюре. Туди додається сіль, або інші компоненти, які потрібні виробнику, наприклад, м’ясо-ковбасному або хлібопекарському виробництву, а також виробникам соусів, кетчупів тощо», – розповів керівник виробничого проєкту Василь Гудзовський.

За його словами, планова потужність заводу – 2 тис. тонн часнику на рік. Коли підприємство вийде на прогнозовані обсяги виробництва, залежатиме від того, наскільки вітчизняні переробники будуть зацікавлені в його продукції.

Для забезпечення свого виробництва сировиною підприємство вирощуватиме насіннєвий матеріал і постачатиме його селянським господарствам.

«Ми понад шість років займалися просто вирощуванням часнику і спостерегли кілька особливостей цього бізнесу. В даний момент робити бізнес на нашому українському часнику дуже-дуже важко. Це хоча й перспективний продукт, але кинутий напризволяще. В Україні вирощується близько 200 тис. тонн часнику. Із нього реально споживається населенням близько 40 тис. тонн, а решта потрапляє на смітник», – додав керівник проєкту.

Він зазначив, що наразі в країні залишилася лише незначна кількість консервних заводів із тих, які працювали раніше. Вони неспроможні «поглинути» ті обсяги часнику, які вирощуються Україні. Тому налагодження комплексної переробки часнику – це спроба запровадити повний цикл виробництва, від його вирощування до «прив’язки» до кінцевого споживача, і зробити його привабливим для вітчизняної переробної промисловості.

Перегляди: 1