Головна Новини Ринок України Найбільше у жовтні Україна наростила експорт макухи і шротів

Найбільше у жовтні Україна наростила експорт макухи і шротів

У жовтні 2022 року Україні вдалося експортувати 7 млн. тонн продукції АПК, що на 1% більше аналогічного показника попереднього місяця, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу.

Другий місяць поспіль Україна має високий показник експорту завдяки роботі «зернового коридору», частка якого в жовтні 2022 року становила 61% від загального обсягу експорту.

Щодо структури експорту цієї продукції в жовтні 2022 року, то вона виглядала наступним чином:

  • зернові культури: 4,5 млн. тонн (кукурудза – 49%, пшениця – 43%, ячмінь – 7%), приріст до показника минулого місяця 3%;
  • олійні культури – 1,2 млн. тонн (ріпак – 56%, насіння соняшнику – 26% та сої – 19%), приріст – 8%;
  • рослинні олії – 498,5 тис. тонн (соняшникова олія – 91%, соєва – 4%), приріст – 8%;
  • макухи після вилучення рослинних олій – 434,1 тис. тонн (соняшникова – 90%, соєва – 10%), приріст 14%.

Зараз особливо важливо продовжити роботу «зернового коридору», адже українські аграрії продовжують збирати врожай та готові постачати світу свою продукцію.

«Особливо це актуально для кукурудзи, збір якої просувається дуже повільно. Є ризики, що подальші дії аграріїв щодо збору цієї культури будуть цілком залежати від долі «зернового коридору». У випадку не продовження його роботи, вже вирощена кукурудза може залишитися «зимувати» в полях, тому що не буде жодного сенсу її збирати», -зазначили в УКАБ.

При цьому в клубі визнають, що у цілому експорт нижче вже досягнутих в жовтні 2022 року обсягах призведе до ще більшого скорочення посівних площ, ніж спостерігається зараз.

Перегляди: 4