Станом на 1 червня 2021 року запаси зернових і зернобобових культур в Україні становили 6,9 млн. тонн, що на 14% менше, в порівняні з аналогічною датою минулого року (6,07 млн. тонн). Про це свідчать дані Державної служби статистики, повідомляє «ПроАгро Груп».
Так, на початок поточного місяця запаси пшениці становили до 2,4 млн тонн, з яких 1,58 млн. тонн зберігалися у підприємствах сільгоспвиробників, решта 819,9 тис. тонн – на підприємствах зернопереробки і зберігання.
Запаси ячменю скоротилися до 497,9 тис. тонн, більша частина зернової також зберігалася у сільгоспвиробників – 318,8 тис. тонн, на підприємствах зберігання і переробки – 179,1 тис. тонн.
Найбільшими на звітну дату були запаси кукурудзи – 3,63 млн. тонн. В сільгосппідприємствах її запаси становили 2 млн. тонн, на підприємствах переробки і елеваторах — 1,62 млн. тонн
При цьому запаси жита склали лише 124,5 тис. тонн: 59,6 тис. тонн – у сільгоспвиробників, 64,9 тис. тонн – на підприємствах переробки і зберігання.
Окрім того, запаси соняшнику в країні на 1 червня поточного року становили 1,39 млн. тонн, сої – 411 тис. тонн, ріпаку – 78,2 тис. тонн.