Виробники свинини сподіваються на пожвавлення торгівлі напередодні зимових свят.
Про це повідомила керівник аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» Олександра Бондарська, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Agravery.
«Певні настрої щодо пожвавлення ми відзначаємо і серед виробників і серед переробників, а вже через тиждень пожвавлення дійде до роздрібної торгівлі. Ціни на свинину можуть досягнути рівня пікових цін у жовтні, коли спостерігалася максимальна ціна закупівлі на ринку живця», — зазначила експертка.
За її словами, активізація закупівлі саме живця починається після 20 грудня, згодом ціна дещо стабілізується і тримається до завершення різдвяних свят, а вже після Різдва та тривалих вихідних ціна починає поступово знижуватися.
«Однак, роздріб це відчуває не одразу, оскільки є певне відставання ринку живця від динаміки цін на полицях супермаркетів. Після завершення зимових свят починається традиційний період сезонного послаблення цін, пов’язаний із зниженням купівельної активності», — пояснила Олександра Бондарська.
Наразі середня роздрібна ціна на охолоджену свинину складає 130 грн./кг, що на 3,3% дорожче, ніж у середині грудня минулого року.
«З іншого боку, боятися катастрофічного здороження свинини та її браку на полицях супермаркетів не варто. Приріст цін, найімовірніше, обмежиться 2−5%», — підсумувала експертка.