Головна Агрометеорологія Наприкінці березня запаси вологи у ґрунті здебільшого були достатніми та оптимальними

Наприкінці березня запаси вологи у ґрунті здебільшого були достатніми та оптимальними

Наприкінці минулого місяця різної кількості та інтенсивності відмічалися по всій території країни упродовж 1-7 днів у вигляді дощу, снігу та мокрого снігу. Про це йдеться в агрометеорологічному огляді Укргідрометцентру за останню декаду березня, повідомляє «ПроАгро Груп».

Втім, якщо на Донеччині середня кількість опадів 208% норми (27 мм.), то у  Харківській, Полтавській, Черкаській, Сумській, Чернігівській, Київській, Чернівецькій та Закарпатській областях становила лише 17-43 % норми (2-6 мм), а у Кіровоградській, Львівській та Волинській областях – 54-62 % (7-9 мм).

Загалом, запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами та на зябу у південних (за винятком деяких районів Одеської області), центральних (за винятком Вінницької), Київській, Сумській, Чернівецькій, Закарпатській та на півдні Донецької областей становили від 21 до 50 мм.

Водночас зволоження метрового шару ґрунту під озимими культурами а на зябу було достатнім та оптимальним – 121-170 мм. і більше продуктивної вологи. Однак на багатьох площах Миколаївської, Херсонської та на окремих площах Запорізької та Сумської областей запаси продуктивної вологи були пониженими для ранньовесняного періоду – 85-120 мм.

Перегляди: 1