Головна Війна проти України Насамперед через порти вивозитимуть зерно від фермерів

Насамперед через порти вивозитимуть зерно від фермерів

Зерно, яке вивозитимуть через порти, на 99% буде від фермерів, і ним займатимуться приватні структури. Роль держави в цьому процесі щодо можливості викупу і перепродажу зерна зараз визначається. Все залежить від того, в який бік піде ринок: якщо для трейдерів будуть важливішими надприбутки, ніж інші завдання, то правила будуть переглянуті.

Про це під час брифінгу повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.

«Після того, як була підписана угода з Туреччиною та ООН про розблокування українських портів на Чорному морі для вивезення продовольства, в Україні залишилося зерна на $10 млрд. Цього року ми очікуємо на врожай, який потрібно буде експортувати, ще на $20 млрд. Гроші, які Україна отримає від продажу зерна, необхідні для того, щоб надалі значна частина країни функціонувала. Насамперед — аграрна галузь. Це не лише фермери, а практично все село, адже селяни отримують орендну плату, працівники, які задіяні в сільському господарстві, отримують зарплатню. Також це ті гроші, які потрібні фермеру, щоб посіятись на наступний рік», – сказав Сольський.

Міністр додав, що угода має вирішити низку проблем. Насамперед кількість вивезення зерна має збільшиться, а логістика — подешевшати.

«На світових ринках фермер віддає приблизно 15% від ціни інфраструктурі — залізниці, порту. Україні потрібно до цього повертатися. Якщо цього не станеться, то настане ще більша проблема в Україні та світі», — зазначив Микола Сольський.

Перегляди: 3