Головна Економіка і аграрна політика Навіщо Україні реформа системи зрошення сільгоспземель?

Навіщо Україні реформа системи зрошення сільгоспземель?

Південні регіони України вже давно страждають від посух, зростають темпи опустелювання і висихання водойм. Зі зрошенням ситуація теж погіршується щороку і про цей варіант за відсутності належного реформування вже за кілька років можна буде забути.

Як передає «ПроАгро Груп», про це у своєму блозі на «Економічній правді» пише міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко.  

Міністр уточнив, що наразі в Україні обліковується 2 178 тис. га зрошуваних земель, але по факту у 2020 році зрошували лише 551,4 тис. га, тоді як ще у 1990-му – понад 2 млн га. Причинами такого скорочення є занедбана й зношена інфраструктура зрошувальних систем, подорожчання води й енергоносіїв тощо.

Разом з тим, зазначив Роман Лещенко, урожайність сільськогосподарських культур, вирощених з гідротехнічною меліорацією, перевищує урожайність культур на землях без поливу у 2-2,5 рази. За розрахунками експертів, врегульований полив на кожних додаткових 100 тис. га дозволяє виробляти в середньому плюс 2 млн. тонн сільськогосподарської продукції в рік.

З метою виправлення ситуації уряд затвердив Стратегію зрошення та дренажу до 2030 року. Метою документа є збільшення площі зрошуваних земель і дренажних систем, реформування системи державного управління ними.

«Враховуючи сукупність проблем галузі, реформа управління – це єдиний потенційно ефективний шлях до впорядкування відносин і користування зрошувальною інфраструктурою», – наголосив міністр.

За його словами, така реформа вже прийнята в першому читанні у вересні 2021 року і невдовзі розглядатиметься парламентом у другому (законопроєкт № 5202-д).

«Ми вже дали людям право розпоряджатися сільськогосподарськими землями, наступний етап – дати право аграріям користуватися водним ресурсом, прийнявши законопроєкт №5202-д. Це зміни, які матимуть економічний ефект для країни не через 15 років, а вже через 3 чи 5, і дадуть новий поштовх економіці країни», – запевнив Роман Лещенко.

Перегляди: 4