Головна Війна проти України Непрямі втрати АПК від російського вторгнення досягли $83 млрд.

Непрямі втрати АПК від російського вторгнення досягли $83 млрд.

Втрати сільського господарства України внаслідок повномасштабної російської агресії станом на 1 липня 2024 року оцінюються у $83 млрд. Така сума вказується у нещодавно опублікованому звіті Київської школи економіки KSE, передає «ПроАгро Груп».

Найбільша частка непрямих втрат спричинена зниженням виробництва продукції рослинництва. Сукупні непрямі втрати через скорочення виробництва продукції рослинництва складають $46,5 млрд і відповідають зниженням виробництва впродовж чотирьох циклів однорічних культур (в 2022-2025 календарних роках). Виробництво продукції рослинництва скоротилось і через зниження посівних площ і через зміну технології виробництва, що зумовлює падіння врожайності основних сільськогосподарських культур.

Другою за розміром категорією втрати через порушення експорту. Втрати внаслідок порушень експорту оцінюється у $24,1 млрд. Морська блокада, встановлена РФ на початку вторгнення, а згодом обмежене функціонування так званого зернового коридору, призвела до зростання логістичних витрат, що спричинило зниження внутрішніх цін на основну експортно-орієнтовану продукцію аграрного сектору. Незважаючи на відновлення морських перевезень з відкриттям повноцінного українського морського коридору, ціна фрахту у таких перевезеннях суттєво перевищує ціни до повномасштабного вторгнення, що все це є фактором тиску на ціну основної сільськогосподарської продукції. Враховуючи поліпшення ситуації, що спостерігається в 2024 році ми припускаємо, що знижені ціни на основну сільськогосподарську продукцію мали вплив на врожаї 2022-2023 календарних років, на перехідні залишки 2022 року, але не матимуть впливу на врожай 2024 календарного року.

На решту категорій припадає 9% від загальної суми. Непрямі збитки внаслідок скорочення виробництва у тваринництві складають $7,5 млрд., втрати внаслідок здорожчання факторів виробництва (палива та мінеральних добрив) складають $4,4 млрд., а втрати через потребу в рекультивації земель оцінюються у $0,3 млрд.

Оцінка непрямих втрат АПК та земельних ресурсів

Перегляди: 0