Головна Агрохімія Нове рішення для десикації соняшника та сої

Нове рішення для десикації соняшника та сої

Soybeans in close-up

Зібрати врожай соняшника та сої без втрат не менш складно, аніж попередити його втрати через шкідників, хвороби та конкуренцію з бур’янами упродовж вегетації, зазначають фахівці компанії Ukravit. А тому радять не нехтувати десикацією: адже цей прийом дозволяє вирішити ряд важливих завдань під час збиральної кампанії.

«Погодні умови на час збиральної кампанії соняшника та сої рідко бувають сприятливими, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Такі наслідки негативних природних факторів, як нерівномірне дозрівання зерна, що зумовлено біологічними особливостями, погіршення його якісних показників, імовірність розвитку в посівах хвороб та значна забур’яненість можуть призвести до непродуктивних втрат врожаю. Тому для уникнення збитків я рекомендую в умовах агросезону – 2023 обов’язково провести десикацію цих культур.Необхідна буде десикація й при післяжнивному вирощуванні соняшника та сої, що актуально для Півдня України. Збиральна кампанія в такому випадку припадає орієнтовно на середину осені, і погодні умови не сприяють рівномірному дозріванню культур, навіть якщо ви обрали ранньостиглі сорти та гібриди, тож вони потребуватимуть «допомоги».

Щоб забезпечити рівномірне дозрівання врожаю соняшника та сої, призупинити розвиток хвороб у посівах, знищити бур’яни і пришвидшити збирання, Олександр рекомендує застосувати нову розробку компанії – продукт Десикант Ейр (дикват іон, 200 г/л). За рахунок дикват іону він містить підвищену концентрацію діючої речовини, тож забезпечує швидшу дію та високу ефективність обробки.

Десикант Ейр діє на рослини через листя, викликаючи відхилення електрона в фоносинтетичній електрон-транспортній системі від свого звичайного шляху, акцептуючи його від фотосинтетичної пігментної системи. Відновлена речовина реокислюється молекулярним киснем, в результаті чого утворюється високореактивний супероксид-аніон, який володіє сильними фототоксичними властивостями. Він викликає пошкодження клітинних мембран, що призводить до вивільнення внутрішніх елементів клітинних органел і їх повної деструкції і спричиняє повне висихання.

Десикант Ейр – перший в Україні препарат, який має офіційну реєстрацію на проведення десикації мультикоптерами (дронами). Одночасно, він може застосовуватись наземним методом. Застосований в оптимальні строки, він пришвидшує дозрівання соняшника та сої, знижує вологість зерна, поліпшує його якість, знищує бур’яни в посівах і призупиняє розвиток хвороб. А за рахунок спеціально розробленої для обприскування дронами формуляції ризик знесення робочого розчину на сусідні культури зводиться до мінімуму. Для поліпшення покриття рослин препаратом розробники рекомендують додавати при обробці ад’ювант Інгрес (50-100 мл на кожні 100 л води).

Перегляди: 9