Головна Економіка і аграрна політика Обмеження експорту соняшникової олії завдасть значних збитків, – УЗА

Обмеження експорту соняшникової олії завдасть значних збитків, – УЗА

Українська зернова асоціація стурбована чутками про бажання окремих популістів в уряді проштовхнути обмеження експорту соняшникової олії з України через запровадження квотування та встановлення квоти на нульовому рівні. Таке рішення уряду відразу призведе до втрати близько $3 млрд. валютної виручки з огляду на те, скільки олії не буде експортовано через обмеження до кінця поточного сезону.

Про це йдеться в заяві УЗА, опублікованій на її інтернет-сайті, повідомляє «ПроАгро Груп».

«Таке обмеження може спровокувати відмову аграріїв від вирощування соняшнику і, як наслідок, дефіцит сировини для переробників в новому сезоні, що спричинить ще більше зростання ціни як на сировину, так і на соняшникову олію», – зазначили в асоціації.

УЗА наголошує на відсутності об’єктивних підстав для обмеження, квотування чи ліцензування аграрного експорту та олійного, зокрема, а також підкреслює відсутність дефіциту олії на внутрішньому ринку. Як відомо, виробництво зерна в Україні є профіцитним. Так, лише 5-10% соняшникової олії споживається в середині країни, а решта щороку експортується, що є суттєвим джерело надходження валюти в країну та запорукою стабільності економіки. 

«Наразі питання забезпечення безперешкодного експорту зерна з України є питанням національної економічної та фінансової безпеки. УЗА тісно співпрацює з урядом та Міністерством економіки, торгівлі та сільського господарства з метою розвитку аграрного сектору, забезпечення продовольчої безпеки та уникнення застосування експортних обмежень», – підкреслили в асоціації.

Перегляди: 0