Головна Зберігання Обмеження компенсації не стане перепоною розвитку елеваторного бізнесу, – Борис Рибачук

Обмеження компенсації не стане перепоною розвитку елеваторного бізнесу, – Борис Рибачук

Змінами порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва на 2021 рік, встановлено обмеження суми відшкодування в розмірі, що не перевищує 60 млн. гривень на одного покупця.

На думку заступника генерального директора з розвитку KMZ Industries Бориса Рибачука це обмеження не матиме суттєвого впливу на плани аграріїв щодо придбання елеваторного обладнання, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на допис компанії у Facebook.

«Із нашого досвіду – а це 4 роки функціонування програми держкомпенсації, і увесь цей час обладнання KMZ Industries включено до її переліку – ще жодного разу не траплявся продаж «під компенсацію» на суму більше 240 млн. грн – саме до такого обсягу інвестицій сьогодні максимально можна розраховувати на повні 25% компенсації, що становить 60 млн. грн», – зазначив Рибачук.

Отже, значно на обсяг компенсацій обмеження по їх граничній сумі не вплине. Річна інвестиція понад 240 млн. грн. зазвичай передбачає одночасну покупку як досить значної кількості сільськогосподарської техніки, так і елеваторного обладнання, до того ж у такому випадку йтиметься про великі потужності. Такі вкладення можуть дозволити собі лише великі агрохолдинги, та й навіть для них ця практика не є розповсюдженою.

Також запроваджене обмеження, переконаний Борис Рибачук, жодним чином не зачепить й середній бізнес і малі агропідприємства, і навіть малі фермерські господарства, для яких  при 40% компенсації порогове значення для інвестиції становить 150 млн. грн.

«Наскільки я знаю, в придбання елеваторного обладнання й сільгосптехніки зазвичай інвестують не одночасно. Та й навіть будівництво великих потужних зерносховищ зазвичай розбивають на декілька черг, що припадає на різні роки. Тож законодавче обмеження драконівським не назвеш і про якісь перепони розвитку елеваторного бізнесу, як на мене, тут не йдеться», – зауважив спеціаліст.

Перегляди: 2