Головна Агрометеорологія Одні області залило, в інших – дефіцит опадів. Втрати зерна можуть становити...

Одні області залило, в інших – дефіцит опадів. Втрати зерна можуть становити до 50%

Кінець першої – початок другої декад червня характеризувалися теплою, в окремі дні пахмурною та дощовою погодою. Майже на всій території країни відмічалися зливові дощі, з грозами, а місцями з градом та шквалами. У деяких областях їх добова кількість перевищила місячну норму.

Про це йдеться в аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні за інформацією НААН,передає «ПроАгро Груп».

На думку вчених Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН така дощова погода під час формування, наливу і дозрівання зерна є однією з причин недобору врожаю зернових культур, особливо пшениці озимої. Відбувається різке вуглеводно-білкове виснаження зерна за дуже короткий період, погіршення його продовольчих, технологічних і посівних якостей.  Втрати зерна можуть становити 15-50 % і більше від біологічного врожаю.

Стан більшості посівів озимих зернових культур можна оцінити як задовільний та добрий. Біометричний моніторинг стану посівів кукурудзи показав, що гібриди різних груп стиглості чутливо реагували на строки сівби відповідними морфологічними параметрами.

Тоді як в більшості областей спостерігалося перезволоження, в інших, навпаки, відзначався  дефіцит опадів. Так, за даними Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва НААН, майже на всій території Харківської області, агрометеорологічні умови продовжували погіршуватись для усіх сільськогосподарських культур, рослини потерпали від недостатнього вологозабезпечення та високих температур повітря та ґрунту. В області поширювалась ґрунтова посуха. На півдні області через посуху гречка не сходить майже три тижні. Також, через ґрунтову посуху, затримується проростання зерна проса.

Перегляди: 240