Головна Інші ринки Перший український біометан почав надходити в газотранспортну систему України

Перший український біометан почав надходити в газотранспортну систему України

Група компаній VITAGRO разом зі спеціалістами Хмельницької філії Газорозподільних Мереж України вперше подали біометан до газотранспортної системи України. Це дасть старт експорту українського біометану.

Колектив компанії VITAGRO ENERGY спільно із спеціалістами оператора ГРМ успішно забезпечили перший пуск біометану і газ вже почав надходити в газотранспортну систему. Це перший і єдиний подібний досвід для всієї енергетичної галузі України. Протягом стартових днів роботи завод працює на потужності 60-70% від запланованої. Надалі спеціалісти компанії будуть поступово збільшувати об’єми виробництва та закачування. Зараз добовий об’єм газу, що потрапляє до ГРМ становить близько 6 тисяч кубічних метрів. На повну потужність завод може вийти вже до кінця жовтня 2024 року. Паралельно у групі компаній VITAGRO працюють над тим, щоб налагодити експорт біометану. Компанія вже має всі необхідні дозвільні документи і як тільки накопить у газосховищах достатні об’єми, одразу зможе починати продавати біометан іноземним покупцям.

«Ми впевнені, що якщо процедура працюватиме коректно, то вже у листопаді можна буде говорити про перший досвід експорту українського біометану за кордон. Також ми розраховуємо, що це стане значним кроком до гармонізації вітчизняного та європейського ринку біометану по аналогії з ринком електричної енергії. Зараз ми проходимо перші кроки – крім налаштування роботи самого заводу, активна робота ведеться з операторами ГТС, ГРМ, Укртрансгазу, постачальником технології щодо відпрацювання всіх процедур, взаємодії між компаніями. Додатково хотів би відмітити злагоджену роботу всіх учасників ринку, партнерів та співробітників компанії, які доклали неймовірних зусиль, щоб ця подія відбулась», – прокоментував керівник департаменту відновлюваних джерел енергії групи VITAGRO Володимир Івахів.

Біометановий завод група VITAGRO розпочала будувати в 2022 році, вже після повномасштабного вторгнення в Україну, а перший пуск біометану в рамках пуско-налагоджувальних робіт відбувся зимою 2024 року. Півроку завод вимушено простоював через те, що не було врегульовано законодавче питання експорту біометану.

«Загальний обсяг інвестицій у наш біометановий завод становить 6 мільйонів євро», – коментує директор з розвитку та інвестицій групи компаній VITAGRO Сергій Савчук, – «Група інвестувала в нього власні кошти, а повернути інвестиції планували за 5 років повноцінної роботи. Зараз строки дещо зміщуються через минулу затримку з державним регулюванням щодо експорту біометану, але тепер, коли всі процедури розроблено і затверджено на рівні законодавства, ми можемо точніше прогнозувати свою роботу та створювати нові інвестиційні проєкти. В тому числі плануємо залучати до таких проєктів і зарубіжних партнерів», – додав він.

Для виробництва біометану VITAGRO використовуватиме як власну так і куповану сировину. Насамперед це відходи тваринництва та рослинництва. Крім біометану на заводі підприємства будуть отримувати твердий і рідкий дигестат, що використовуватиметься компанією в якості органічних добрив.

Нагадаємо, ще в кінці березня 2024 року Верховна Рада України прийняла закон, який розблоковує експорт біометану. У вересні 2024 року Міністерство фінансів України своїм наказом остаточно врегулювало всі процедури митного оформлення біометану, що фактично дозволило виробникам почати експорт. За різними оцінками, вже у цьому році Україна може вийти на річний обсяг виробництва та експорту газу на рівні 80-100 млн. кубометрів.

VITAGRO – одна з найбільших промислових груп України з активами в аграрній, енергетичній, переробній, будівельній та хімічній галузях. Заснована та веде свою діяльність з 1998 року. Група володіє підприємствами у Хмельницькій, Рівненській, Волинській, Івано-Франківській та Київській областях. Має в обробітку близько 90 тис. га. землі, а також займається тваринництвом, садівництвом, відновлюваною енергетикою, виробництвом добрив та комбікормів, а також будівництвом та виробництвом будівельних матеріалів. Головний офіс VITAGRO знаходиться у місті Хмельницький.

Перегляди: 9