Головна Економіка і аграрна політика Після відкриття ринку землі АПК втратить 70-80 млрд. гривень інвестицій

Після відкриття ринку землі АПК втратить 70-80 млрд. гривень інвестицій

Загальна сума втрат інвестицій сільгосптоваровиробників після відкриття ринку землі становитиме 70–80 млрд. гривень.

Таку думку висловив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroТimes.

За словами науковця, сучасний стан інвестиційного забезпечення розвитку сільського господарства характеризується низкою негативних явищ. Зокрема, йдеться про нестабільність інвестиційних процесів, пригнічення інвестиційної діяльності у дрібних і середніх виробників. Також він окреслив проблеми з рекапіталізацією виробництва та скороченням робочих місць. «Новим негативним чинником може стати запровадження обігу земель сільгосппризначення, який має запрацювати в Україні з 1 липня 2021 року. Адже сільськогосподарські товаровиробники вже сьогодні дбають про забезпечення своєї діяльності земельними ресурсами розміром не більше 100 га на одну особу», – зауважив Олександр Захарчук.

Згідно зі спостереженнями науковця, для створення фермерського господарства з трьох осіб, за мінімальної вартості в 1 тис. дол. за 1 га, аграріям потрібно буде сплатити не менше 300 тис. доларів на одне фермерське господарство.

«За нашими розрахунками, загальна сума втрат інвестицій становитиме 70–80 млрд гривень. Тому частина коштів, які могли б цього року спрямовуватися в інвестування аграрної галузі, можуть бути заморожені», – підсумував Олександр Захарчук.

Перегляди: 0