Головна Птахівництво Початок року для експортерів української курятини в ЄС знову став провальним

Початок року для експортерів української курятини в ЄС знову став провальним

Вже другий рік поспіль для українських виробників м’яса птиці початок року є провальним в розрізі експортних відвантажень до ЄС.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію УКАБ.

Так, в кінці грудня – на початку січня в Україні виявляються випадки пташиного грипу та Європейський Союз вводить заборону на експорт м’яса птиці з України. Потім протягом певного часу розробляється зонування території України для визначення безпечних зон для відновлення торгівлі з країнами ЄС та процес налагоджується. У 2021 році відновлення постачання м’яса птиці відбулося з 20 березня.

«Середньомісячні обсяги експорту м’яса птиці в ЄС становлять близько 10 тис. тонн. Заборона експорту в даний регіон суттєво впливає на загальний експорт м’яса птиці з України, оскільки його частка в середньому становить 25-28% у натуральному вираженні й не вдається повністю перенаправити вироблений обсяг в інші країни», – пояснила аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Проте,  варто зазначити, що навіть з урахуванням відсутності поставок на початку року, за результатами 2020 року Україна продовжила посідати 3-тє місце серед експортерів у країни Європейського Союзу, що не входять до його складу, як і впродовж попередніх 2 років. За обсягами поставок Україна поступається лише Бразилії та Таїланду.

Перегляди: 1