Головна Новини Ринок України Посівам зернових колосових шкодить комплекс комах

Посівам зернових колосових шкодить комплекс комах

В озимих та ярих зернових колосових культурах, які перебувають у фазах колосіння, цвітіння та наливу зерна, шкодить комплекс комах.

Про це йдеться у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур, повідомляє «ПроАгро Груп» із посиланням на AgroTimes.

Повсюди продовжується розвиток усіх стадій клопа шкідливої черепашки. Відбувається відродження та незначне живлення личинок фітофага. Ним за чисельності 0,2-2 імаго, 0,5-2 яйцекладки та 0,5-2, макс. 4-6 (Дніпропетровська, Запорізька обл..) личинки на кв. метр. заселено та пошкоджено 1-6% рослин озимих та 0,5-2% рослин ярих колосових на 6-55% обстежених площ.

Переважають личинки І-IІ віків. Відчутної шкоди рослинам завдає пшеничний трипс, який в допороговій чисельності заселив 3-9, макс. 13% (Кіровоградська, Одеська обл.) рослин озимої пшениці. Середня чисельність 1-5, макс. 10 імаго та 8-15 личинок на колос.

Також у посівах озимих та ярих зернових колосових розвиваються та шкодять хлібні блішки, п’явиці, злакові мухи, попелиці, цикадки, які пошкодили 2-12% рослин. У Дніпропетровській, Одеській областях в крайових смугах посівів озимих культур обліковують 0,3-2 екз. на кв. метр хлібних жуків та жужелиці, ними пошкоджено 1-3% колосків.

Захист посівів пшениці від личинок клопа шкідливої черепашки доцільний за наявності 15-30% личинок третього віку та чисельності 2-х і більше їх на кв. метр дозволеними до використання інсектицидами. Обприскування необхідно проводити за 10-12 днів до окрилення клопів. Ці обробки ефективно регулюватимуть чисельність супутніх вищевказаних шкідників зернового поля та хлібних жуків і жужелиці, що харчуватимуться на колосі. В разі запізнення з обробкою або не проведення їх існує реальна загроза зниження маси та якості зерна.

Перегляди: 4