Головна Війна проти України Президент України запропонував продовжити роботу «зернового коридору» без участі рф

Президент України запропонував продовжити роботу «зернового коридору» без участі рф

Президент України направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану й генеральному секретарю ООН Антоніо Гутеррішу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи або її аналога у тристоронньому форматі. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на офіційну сторінку Володимира Зеленського у Телеграм.

Він висловив переконання, що Україна, ООН й Туреччина спільно можуть забезпечити роботу продовольчого коридору та інспектування суден без участі росії.

«Африка має право на стабільність. Азія має право на стабільність. Європа має право на стабільність. А отже, ми всі повинні дбати про безпеку – про захист від російського божевілля. Українське продовольство – це базова безпека для майже 400 мільйонів людей», – підкреслив Зеленський.

Він зазначив, що результати Чорноморської зернової ініціативи красномовні: майже 33 млн. тонн агропродукції були експортовані до 45 держав світу. 60% обсягів пішли в країни Африки та Азії, зокрема Алжир, Туніс, Лівія, Єгипет, Кенія, Ефіопія, Сомалі, Судан… Крім того, поставки здійснювались і в Китай, і в Індію, і в Бангладеш, в Індонезію, Пакистан, Ірак, Ліван, Ємен.

«Дуже важливо – наш продовольчий експорт дозволяє рятувати життя в таких країнах, як Ємен і Сомалі… різних людей… різної релігії, різного етнічного походження… Але вони всі однаково мають право на життя! І це право світ повинен захищати», – наголосив президент України.

Перегляди: 24